Houbové rizoto s vepřovým masem
300 g kýty | 4 hrnky vody | 2 hrnky rýže | 300 g hub | 1 cibule | 1 lžička kmínu | 1 lžíce sádla | 1 lžička soli
Nejprve očistíme cibuli a nakrájíme ji najemno. V kastrolu rozhřejeme sádlo a osmahneme nakrájenou cibuli na středním plameni. Během smažení cibule nakrájíme kýtu na kostičky. Na osmahlou cibuli přidáme nakrájené maso, krátce je osmahneme (na silném plameni), podlijeme 3 lžícemi vody, osolíme, přidáme 1 lžičku kmínu a pod poklicí dusíme na mírném plameni do poloměkka. Podle potřeby přidáváme vodu.
Během dušení masa očistíme houby a nakrájíme je na plátky. Nakrájené houby pak přidáme k poloměkkému masu a spolu dusíme na mírném plameni asi 25 minut. Houby pustí vodu a proto doléváme vodu až po přibližně 15 minutách dušení. Ke konci dušení masa na houbách propláchneme rýži nejprve studenou vodou a pak vařící vodou z rychlovarné konvice a přidáme ji k dušenému masu na houbách. Ihned zalijeme 4 hrnky vody a přivedeme k varu. Za občasného míchání vaříme na mírném plameni do doby, až se voda vypaří na úroveň rýže. Pak odstavíme a necháme pod poklicí dojít.