Rajská polévka s polentou
150 g polenty (kukuřičné krupice) | sůl | pepř | 75 g strouhaného sýra | 2 lžíce posekané petrželky | 2 cibule | 2 konzervy červených fazolí (po 400 g) | 4 rajčata | 3 lžíce oleje | 4 lžíce rajčatového protlaku | 750 ml zeleninového vývaru | 1 lžíce másla | 50 ml smetany
Kukuřičnou krupici povaříme asi 3 minuty v 500 ml osolené vody. Vmícháme strouhaný sýr, nádobu sundáme z plotny, přidáme posekanou petrželku, případně přisolíme a necháme asi 5 minut odstát. Hotovou polentovou kaši natřeme ve vrstvě silné asi 0,5 cm na vymazaný plech a necháme vychladnout.
Cibuli oloupeme a nadrobno pokrájíme. Fazole slijeme. Rajčata rozkrájíme na kostičky. Cibuli zesklovatíme na oleji, vmícháme protlak, 2/3 fazolí, vývar a povaříme. Nakonec vše rozmixujeme. Přidáme fazole a rajčata a prohřejeme, případně ještě přisolíme a opepříme.
Z hotové polenty vykrájíme kolečka a opečeme je na horkém másle z obou stran. Polévku nalijeme na talíře, přidáme do ní kolečka polenty a smetanu. Můžeme ji navíc posypat čerstvými bylinkami.