Zázvorová krůtí stehna
1 kg krůtích stehen | 100 g slaniny | 2 lžíce másla | 2 lžíce olivového oleje | sůl | pepř | 70 g čerstvého zázvoru | Portská omáčka | 500 ml masového vývaru | 200 ml portského vína | 2 cibule | 2 pomeranče | 1 citron | tymián | sůl | • mletý pepř a chilli | 2 lžičky solamylu | 2 lžíce olivového oleje
Z omytých krůtích stehen vytáhneme šlachy a vykostíme je. Místo kostí vložíme slaninu. Do pekáčku dáme olivový olej, kousky másla a na malé kostičky nakrájený zázvor. Upravená stehna osolíme, opepříme a dáme v připraveném pekáčku péci asi na 80 minut.
Na oleji zpěníme na drobno nasekanou cibuli. Přidáme portské víno a masový vývar. Okořeníme, vmícháme kůru z pomeranče a citronu. Vaříme asi 30 minut a nakonec zahustíme solamylem. Omáčku krátce povaříme a udržujeme teplou ve vodní lázni. Pečená stehna podáváme s portskou omáčkou, ozdobená pomeranči.